Här är programmet för 2024.
Hoppas vi ses!
Här kan du läsa programmet i PDF-format.
Holkdag på Björkelund
Lördag 16 mars kl. 10.00 – 13.00. Samling på Björkelunds gårdsplan.
Kom och bygg din egen holk på Björkelund tillsammans med vår holksnickare Jerry Nilsson. Naturskyddsföreningen bjuder på virke och annat material. Ta gärna med egna verktyg som t. ex. hammare.
Anders Wirdheim berättar om holkfåglar och holktyper. Ebba Werner berättar om holkskötsel och häckningsresultat på Björkelund.
Ta gärna med egen fika. Kontakt: Ebba Werner, 070 – 174 90 06
Arrangeras av Halmstads Naturskyddsförening.
Strandhedarna i Skummeslövsstrand – Lär dig mer – Kom och var med.
Måndag 1 april (annandag påsk) kl. 13.00 – 15.00 samlas vi för ett stort informationsmöte på Skoskummsgården.
Klockan 15.00 kan de som vill följa med ner på heden och ta del av vad som skett under 2023/2024 och vad som kommer att ske framöver.
Kill Persson, sandmarksexpert, informerar om hedens ekologi, dess rika flora och fauna samt om generella skötselmetoder med stora maskiner, naturvårdsbränningar och manuella insatser.
Havsnätverket Laholmsbukten, med Margareta Lindgren och Bo Hansson, Skötselgrupp 11, med Thomas Persson och Bo Brink m.fl, berättar om donationen, hur den används och hur vi nu vill gå vidare med att få igång fler i skötselgrupperna. Nu kan du skapa kontakter och ansluta dig till någon av de elva skötselgrupperna och vara med i det fortsatta arbetet.
Nya hedskötare hälsas välkomna att vara med på skötseldagarna som kommer att arrangeras runt midsommar samt i september – oktober.
Markägarna genom Skummeslövs Tångallmännings Samfällighetsförenings ordförande Åke Hantoft beskriver läget och vad som är på gång och hur man ser på hedskötseln.
Mötet är öppet för alla och vi bjuder på enkel fika. VÄLKOMNA
Mer information: skummeslovs.strandhed@gmail.com, eller Margareta Lindgren, 073 – 087 48 90.
Arrangeras av Havsnätverket Laholmsbukten, skötselgrupperna och markägaren.
Orrspel
Måndag 1 april kl. 5. Samling på parkeringen bakom Circle K vid Halmstad Arena.
Annandag påsk har vi tillträde till Mästocka skjutfält, där vi har den största tätheten av orre i Halland och även det största orrspelet. Förutom orrar kan vi bland annat hoppas på rovfåglar som duvhök och kungsörn, samt vadare som ljungpipare och storspov. Föranmälan till HG Karlsson krävs senast 14 mars. Ange personnummer och registreringsnummer för bilen ni planerar att åka i (krav från militären).
Arrangör: Halmstads Ornitologiska Förening
Kontaktperson: HG Karlsson, 070-773 03 55, hgkarlsson2@gmail.com
Lagans fantastiska möjligheter för biologisk mångfald
Lördag 6 april på Lagagården kl. 13.00-16.00. OBS! endast för medlemmar.
Rädda flodpärlmusslan och låt laxen leka. Vad behöver göras? Restaurering, utrivning av Laholms kraftversdam? Nu samordnar vi oss.
För mer information och anmälan se Naturskyddsföreningen Södra Hallands hemsidan och facebook samt Havsnätverket Laholmsbuktens facebook
Kontakt: Margareta Lindgren 073 0874890, Bo Hansson 073 5801233
Samarrangemang med många olika föreningar bl.a. Lagans Vänner, Sportfiskarna, Havsnätverket Laholmsbukten, MP Laholm, Älvräddarna m.fl.
Politisk påverkan och EU-val
Lördag 13 april, ABF i Falkenberg kl. 9.30-15.00
Karl-Axel Reimer, ordf. i Sörmland och som arbetar på Södertälje kommun, lär oss hur vi kan nå framgång i miljöarbetet mot kommunen genom politisk påverkan. Han har många års erfarenhet och vill lyfta hur vi får en strategisk påverkan i stället för att klaga på tagna beslut.
9.30 Kaffe, 10.00 Politisk påverkan, 12.00 Enklare lunch, 13:00 Tillsammans förbereder vi oss för hur vi kan påverka inför EU-valet, 15:00 Avslutning.
Anmälan senast 8 april till Anders Tullander: anders@tullander.se
Arrangeras av Naturskyddsföreningen Halland
Vandring i Djurholmens strövområde på Hallandsås
Lördag 13 april kl. 10.00 – ca 14.00
Vi rör oss på den skånska sidan av Hallandsås. Vandringen sker i en mycket varierad natur. Vi får uppleva vildmark med norrländska vibbar. Väldig mosse, bäckravin, vattenfall och omväxlande bok- och barrskog. Samling: P-plats i Djurholmens strövområde, Hjärnarp Samåkning från Halmstad Arena infart från Frennarpsvägen kl. 09.00 Vägbeskrivning: Kör E6 söderut över Hallandsåsen. Sväng av mot Hjärnarp. Kör över väg 105 och därefter till höger in på Hjärnarpsvägen mot centrum. Bakom ICA-butiken övergår Hjärnarpsvägen i Boarpsvägen som också är skyltad ”Djurholmens strövområde”. Efter c:a 8 km tar man av åt höger på en mindre skogsväg, också skyltat ”Djurholmens strövområde”. P-plats efter ett par hundra meter. Vi gör en vandring på cirka 7 km i något kuperad terräng. Ta med en fika.
Ansvarig: Lars Aronsson 0730-69 99 66. Ingen anmälan.
Arrangeras av STF Södra Halland
Länsstämma Unnaryd
Lördag 20 april kl. 09.00 – 15.30
Naturskyddsföreningen Hallands årliga stämma arrangeras i år av Hyltekretsen i Studio Folkhemmet i Unnaryd , vid Kroksjön. Utförligt program finns i Hallands Natur. Länsförbundet bjuder på lunch och fika. Alla medlemmar är välkomna. Anmälan krävs.
En dag för hela familjen
Lördag 20 april kl. 10–16. Samling på reservatets P-plats vid Skummeslövsbadet.
Kom till södra Skummeslövs naturreservat. Vi bjuder in till tipspromenad och aktivitetsspår i skogen, kanske dyker Skogsmulle upp i en glänta. En vandring med information om reservatet utgår från P-platsen kl. 11. Medtag fika, grillmöjligheter finns.
Arrangör: Friluftsfrämjandet Laholm
Kontaktperson: Christina Karlsson, 070-608 52 83
Strandstädning Halmstad Östra stranden
Onsdag 24 april kl. 17.30 – 20.00
Tillsammans med Klimatnätverket Södra Halland, Friluftsfrämjandet, Håll Sverige Rent och Region Halland städar vi stranden från skräp. Vi utgår från stranden vid handikappbadet vid Gröningen på Östra Stranden och samlar upp så mycket skräp vi hinner med. Efter strandstädningen bjuder vi på fika och korv med bröd samt frukt. Alla barn som deltar får ett diplom.
Kontakt: Bo Hansson, 073 – 580 12 33, bo.t.hansson@netatonce.net
Samarrangemang med Havsnätverket Laholmsbukten och Halmstad Naturskyddsförening.
Klädbytardag i Halmstad
Lördag 27 april kl. 11.00 – 16.00, Högskolehallen i Halmstad
Rensa garderoben och byt ut dina plagg! Ta med max tio hela och rena klädesplagg, skor, väskor eller accessoarer och byt ut dem mot tio nya. Ett miljövänligt och klimatsmart sätt att uppdatera sin garderob. Inlämning 11.00 – 13.00, uthämtning 14.00 – 16.00. För mer information se hemsidan, Facebook eller kontakta Helena Björklund, helbjo74@outlook.com Arrangeras av Halmstads Naturskyddsförening.
Lomsträck i Mellbystrand
Söndag 28 april kl. 5–7. Anslut vid ”bunkern” närmast havet på Kolonivägen i södra Mellbystrand.
Alla med något intresse för fåglar, eller för naturupplevelser utöver det vanliga, borde någon gång ta del av det magnifika skådespelet som utspelar sig tidiga vårmorgnar i södra Halland när tusentals smålommar tar höjd över bukten för att sträcka in över land vid Mellbystrand. Dessutom kan vi räkna med tärnor och måsar och kanske en eller annan labb. Varm klädsel och varm dryck rekommenderas starkt.
Arrangör: Halmstads Ornitologiska Förening
Kontaktperson: Benny Ahlnér, 072-577 90 46, bennyahlner@hotmail.com
Rikskonferens i Jönköping
Fredag 3 maj-söndag 5 maj.
Skydda det som inte får försvinna. Samtal vid Vätterns strand.
Konferensen är öppen för alla medlemmar. Mer information finns på Naturskyddsföreningens hemsida.
Gräva Skunkkalla i Sövdared
Måndag 6 maj klockan 18.00. Samling vid avtagsvägen mot Sövdared vid vägen mellan Knäred och Mästocka.
Ta med en spade, så ska vi tillsammans bekämpa skunkkalla vid en bäck i Sövdared, en liten by mellan Knäred och Mästocka. Detta är en av få platser vi har kvar i Laholms kommun för att nå vårt mål att fullständigt utrota den invasiva arten. EU har ju kommit ut med en förordning att den måste bekämpas. Ta med fika.
Vägbeskrivning: Kör till Knäred och ta av mot Mästocka, efter ca 10 km tar vi emot vid avtagsvägen. Alternativt kör till Mästocka, fortsätt mot Knäred, avtagsvägen är ca 2 km från Mästocka. Koordinater: WGS84 56.5922-13.2600: RT90 6276770-1343651.
Kontaktpersoner: Margareta Lindgren, 073-087 48 90, Lars-Erik Magnusson, 070-540 73 53. Vid dåligt väder, kolla med kontaktpersonerna. Samarrangemang med Hallands Botaniska Förening.
Medlemsdag Naturskyddsföreningen Södra Halland
Lördag 11 maj kl. 10.00 – 15.00. Nyby Munkamjäll, Ängelholmsvägen 99, Laholm (rött hus med vita knutar intill Kövlinge Bilelektriska)
Vårt engagemang är viktigare nu än någonsin tidigare. Klimatet förändras till det sämre och skövlingen av värdefull natur går i allt snabbare takt. Makthavarna och beslutsfattare gör inte tillräckligt för att stoppa den nedåtgående spiralen. EU har de senaste åren varit en positiv grön kraft, till exempel kring återvinning och skogsskydd. Kan det inspirera oss till att nå ut med vikten av EU-valet i juni?
Här finns det mycket vi medlemmar i Naturskyddsföreningen kan göra. Detta är temat för förmiddagens program. Man kan få inspiration för att påverka och att bara vara med är uppskattat. Kom gärna redan kl. 10-12. Alla som är med på förmiddagsprogrammet bjuder vi på lunch.
På eftermiddagen har vi kaffe och kakor och en glädjefull ekologisk rundtur på Mari och Görans plantskola för nötträd. Låter detta spännande, kom gärna kl. 13.
Kom och träffa andra naturälskare och skogsskyddare.
Anmäl dig per mail till marika@framtidskultur.se och berätta hur många ni är som kommer och om ni är med på förmiddag eller eftermiddagsprogram (eller båda), samt eventuella allergier.
Ska bli kul att ses!
”Tång – klimatsmart mat från havet”
Onsdag 15 maj kl. 18.30 Klarasalen
Kan man äta tång? Varför ska man göra det? Vad ska man tänka på när man plockar tång och hur använder man det i sin matlagning? Detta, och mycket mer, kommer marinbiolog Marie Lenngren att berätta om i kvällens föredrag.
Havet täcker 70 % av jordens yta, men ändå kommer idag bara 6 % av vår mat från havet. Framöver kommer vi att behöva producera ännu mer mat än vi gör idag och det är akut att göra det på ett hållbart sätt. Det finns stor potential att odla hållbar mat i havet! Ikväll tar vi upp några exempel på hållbar mat från havet och stiger in i tångens, musslans och sjöpungens värld.
Få tips på hur du kan använda hållbar mat från havet i din matlagning redan idag och testa några smakprover från havet!
Marie Lenngren, marinbiolog och naturvägledare, har specialiserat sig på tång, driver butiken Lilla havsbutiken samt leder tångsafaris. År 2020 gav Marie ut barnboken ”Noriko på äventyr i tången”, Sveriges första barnbok om tång. Hon brinner för att sprida kunskap och intresse för havet och för att få fler att våga äta tång.
Arrangeras av Havsnätverket Laholmsbukten, Studiefrämjandet Halland och Lilla Havsbutiken.
Kontakt: Bo Hansson, 073 – 580 12 33, bo.t.hansson@netatonce.net
Vandring i Rönnö Naturreservat
Söndag 19 maj kl. 10.00-ca 15.30. Samling: Rönnö Norra parkeringsplats.
Vi går båda slingorna i reservatet som tar oss in i både Laholms, Ljungbys och Markaryds kommuner. Vi går genom blandskog och på spänger över myrar. Chansen finns att vi ser älg som betar i skogskanten. Reservatet har tydliga kulturspår, spår av människans aktivitet på flera håll. Samåkning från Halmstad Arena kl 09.00. Vägbeskrivning: Utgå från vägen mellan Knäred och Mästocka. Cirka 2 km från Knäred eller 8 km från Mästocka – sväng av mot ”VRÅ”. Kör c:a 7 km och sväng sedan av mot ”Grevabygget” som också är skyltat ”Naturreservat Rönnö Norra 2”. Vi går ca 12 km och tar med fika för två mål.
Ansvarig Maggan Ebeling 0731-59 17 73 Ingen anmälan.
Arrangeras av STF Södra Halland.
Guldgul ginst, varm sand och surrande insekter i Veinge
Lördag 8 juni, kl. 10.00. Samling på parkeringen vid Veinge IP (Koordinater: WGS84 56,549488-13,084403; RT90 6272432-1332680)
Ovanstående text använde radions P1, Naturmorgon, som sändes för två år sedan. Nu gör vi om det, men i verkligheten. Krister Larsson guidar oss i Vessinge sandhedars naturreservat runt Vessingesjön. Området är rikt på rödlistade arter, främst bland insekter, kärlväxter och svampar. Markerna sköts med naturvårdsbränning och grävmaskiner. Ta med fika. Kontaktperson: Krister Larsson, 035-70437, 070-0674206.
Samarrangemang med Länsstyrelsen i Halland, Naturskyddsföreningen Bjäre och Hallands Botaniska Förening.
De Vilda Blommornas Dag- Bollaltebygget
Söndag 16 juni kl. 10.00. Samling kl. 10.00 vid P-platsen (WGS84 56,575898-13,302201; RT90 6274862-1346177).
De vilda blommornas dag är ett gemensamt årligt arrangemang som anordnas av Botaniska föreningar i Norden. I år är det 19:e året som vandringarna genomförs. Vi gör en kortare vandring på den gamla ljungheden och bekantar oss med arter som slåttergubbe, slåtterfibbla och kattfot. Ta med fika som vi intar vid den gamla 1700-talsgården.
Kontakt: Margareta Lindgren, 073-087 48 90, Lars-Erik Larsson, 073-087 84 02.
Samarrangemang med Hallands Botaniska Förening
Gamla Banvallen Laholm-Vallberga
Onsdag 19 juni kl. 17.30. Samling P-platsen vid Fokhälsocentrum (badhuset) i Laholm.
Vi vandrar på cykel/promenadvägen (ca 4,5 km) från Laholm till Vallberga. Under promenaden studerar vi vackra ängsblommor och njuter av det vackra och öppna sydhalländska jordbrukslandskapet samt diskuterar bl.a. om hur vi vill att den gamla banvallen ska skötas i framtiden. När vi är framme i Vallberga blir vi skjutsade tillbaka till Folkhälsocentrum. Ta med fika.
Kontaktperson: Margareta Lindgren, 073-087 48 90 och Lars-Erik Magnusson, 070-54073 53. Samarrangemang med Hallands Botaniska Förening.
Drömmen om en våtmark
Onsdag 3 juli, kl. 18.30.
Följ med på en hedvandring i Hagöns naturreservat i Halmstad där en ny våtmark ska anläggas. Kommunekolog Kristian Eno berättar om den blivande våtmarken. Vi tittar även närmare på floran i området. Medtag egen fika. Plats och tid: Samling på P-platsen Hagöns naturreservat kl. 18.30. Koordinater: WGS84 56,6316-12,9033; RT90 6282023-1321935. Kontaktperson: Kristian Eno, 072-735 24 19.
Arrangeras av Halmstads kommun, Halmstads Naturskyddsförening och Havsnätverket Laholmsbukten.
Insektsvandring på Björkelund
Söndag 28 juli kl. 10.00. Samling på gårdsplan vid Björkelund (WGS84 56,7053-13,093; RT90 6289760-1333940)
Följ med biologen Krister Larsson på vandring genom trädgården, på ängen och på ljungheden. Krister visar och berättar om fjärilar och vildbin som vi ser eller fångar med håv. Vi får veta mycket om sambanden i naturen och hur vi kan gynna insekterna. Ta med eget fika!
Kontaktperson: Ebba Werner, 070-174 90 06
Arrangeras av Halmstads Naturskyddsförening och Hallands Botaniska Förening.
Västerhavsveckan:
Ljudvandring utmed stranden vid Hökafältet
Onsdag 7 augusti kl. 18.30 – 20.30. Samling vid Birger Pers väg nere vid stranden.
Vi vandrar utmed stranden vid Hökafältet och lyssnar i våra mobilhörlurar på en engagerande berättelse där effekterna av en framtida klimatförändring blir upplevd. Ta gärna med egen fika.
Kontakt: Bo Hansson, 073 – 580 12 33, bo.t.hansson@netatonce.net
Samarrangemang med Havsnätverket Laholmsbukten och Halmstads Naturskyddsförening.
Strandheden i Skummeslövsstrand- Hur sköter vi den – bli hedskötare du också
Lördag 10 augusti kl.10.00-14.00. Samling på parkeringen i Södra Skummeslövs sanddynsreservat. Vi rör oss norrut om någon vill ansluta senare. Lär dig mer om strandhedsskötsel, skötselmetoder, fina arter, invasiva arter, vresros och annat sly. Vad gör vi med stora maskiner och vad gör vi för hand? Ta med dig grova handskar, stor eller liten spade och FIKA, så lär vi upp dig till hedskötare och du kan gå med i någon av skötselgrupperna. Kontakt: skummelovs.strandhed@gmail.com eller Margareta Lindgren 073-0874890.
Arrangeras av Havsnätverket Laholmsbukten och skötselgrupperna.
Lieslipning och slåtterkurs på Björkelund
Lördag 17 augusti kl. 9.00 – 12.00. Samling på gårdsplanen på Björkelund.
Under denna förmiddag lär vi ut den ädla konsten i att slipa lieblad och att hantera en lie. Ossian Ovik, professionell lieinstruktör, håller i kursen. Du kan låna lieblad och liar men tag gärna med egna om du har. Vi lägger störst fokus på slipningen och tar den tid som behövs. Kockan 12 är därför inte någon exakt sluttid.
Kontakt: Ebba Werner 070-174 90 06
Arrangeras av Halmstads Naturskyddsförening.
Blommande gräsmarker i Glänninge
Torsdag 29 augusti kl. 17–18.30. Samling på parkeringen vid Glänningesjön.
Vi gör en vandring i Glänningeområdet och kollar på vår vardagsnatur med anledning av projektet ”Laholm blommar”. Vad är det som växer i vårt närområde och hur ska det skötas?
Arrangör: Laholms kommun
Kontaktperson: Rebecka Thise, kommunekolog, 0430-150 52, rebecka.thise@laholm.se
Slåtter på Björkelund
Lördag 31 augusti kl. 10.00. Samling på gårdsplanen. Skyltad infart från bilvägen mellan Marbäck och Simlångsdalen.
Välkommen till en inspirerande och viktig aktivitet – den årliga slåttern på Naturskyddsföreningens äng vid Björkelund. Det finns räfsor och slipade liar att låna, men tag gärna med egna redskap. Här kan du få hjälp med slipning och liehantering av våra instruktörer. Ta med hela familjen och njut av musik och trevlig slåttersamvaro. Du kan också passa på att gå vandringsleden längs Fylleån eller se odlingen av rödlistade arter i trädgården. Hallands Naturskyddsförening bjuder på enkel förtäring.
Kontakt: Ebba Werner, 070-174 90 06
Arrangeras av Halmstads Naturskyddsförening och Hallands Botaniska Förening
Svampens dag på Björkelund
Söndag 1 september kl. 11.00 – 15.00 på Björkelund.
Ta med din svamp och kolla med vår expert! Svampguiden Kill Persson ordnar och visar sin svamputställning där du kan se och jämföra våra vanligaste mat- och giftsvampar.
Det går att komma när man vill mellan 11.00 – 15.00.
Kontakt: Kill Persson, 070 – 321 62 22.
Arrangeras av Hallands Botaniska Förening och Halmstads Naturskyddsförening.
Vandringens dag i Prästaskogen
Lördag 14 september 10. Samling på Parkeringen vid Knäreds kvarn.
Prästaskogen är ett naturskönt område med vackra gamla ekskogar som minner om gamla tiders utmarksbeten. Vi vandrar stora delar av den vackra Backstugeleden som bitvis följer Krokån och går förbi det brusande Kvarnfallet. Vi gör en vandring på cirka 8 km, som tar cirka 3 tim. Ta med fika.
Arrangör: STF Södra Halland
Kontaktperson: Lars Aronsson, 073-069 99 66
Göstorps skog i höstskrud
Lördag 28 september kl. 10.00 – ca 13. Samling för samåkning på Tivolitorget i Laholm kl. 9.30, alternativt Veinge kyrka kl. 9.50.
En varierad vandring med ädellöv- och alsumpskog och stora stenblock. Vi kombinerar slingorna i reservatet till en ca 4 km lång runda. Grova skor och i ryggsäcken fika.
Samling för samåkning på Tivolitorget i Laholm kl 9.30, alternativt Veinge kyrka kl 9.50
Kontakt: Ingar Petersson 070-588 87 88
Arrangeras av Friluftsfrämjandet Laholm
Miljövänliga veckan – Green action week, v.40
Tickor i Slättåkra
Lördag 12 oktober kl. 13.00. Samling vid Slättåkra kyrka för gemensam avfärd till reservatet, som ligger ca 4 km N samlingsplatsen.
Välkommen till en exkursion för nybörjare i ämnet tickor, då främst trädtickor. Vi kommer att vandra i Almebergets naturreservat och bekanta oss med uppemot 15 arter. Dokumentation utlovas till deltagarna. Ledare är Kill Persson. Ta gärna med egen fika.
Kontakt: Kill Persson, 070 – 321 62 22.
Samarrangemang med Hallands Botaniska Förening och Halmstads Naturskyddsförening
Leta reflexer i mörka skogen
Torsdag 31 oktober kl. 17.30 – 20.00
Kom till Svarvareskogen i Skummeslövstrand och gå en spännande promenad i skogen. Hur många reflexer hittar du? Vi träffas vid tennisbanorna i Svarvareskogen. Glöm inte ficklampa!
Kontaktperson: Christina Karlsson 070-608 52 83
Arrangeras av Friluftsfrämjandet Laholm
Grönt pyssel med krans-bindning
Söndag 24 november kl. 10.00 – 13.00. Samling på gårdsplanen.
Välkommen till Björkelund för lite grönt pyssel inför advent och jul. Vi utnyttjar mossa samt björk-, gran- och tallris från fastigheten för att skapa kransar och annat grönt pynt. Ta med egen sekatör (om ni har) och fika.
Kontakt: Marie Louise Fransén, 073 – 800 25 05
Arrangeras av Halmstads Naturskyddsförening